Siirry pääsisältöön

Kuinka paljon se "mitä ihmettä me tänäänkin syödään" oikein maksaa?

Lähtötilanteen selvittäminen


Okei. Olet kerryttänyt motivaatiosi huippulukemiin. Olet valmis taklaamaan kaikki kovasti houkuttelevat heräteostokset ja kalliit valmisvaihtoehdot. Haluat aloittaa ruokasuunnittelun ja ottaa arkiruokailunne haltuun. Ennen kaikkea, haluat saada ruokakulut kuriin, varsinkin kun hinnat nousevat nyt jatkuvasti. Olen pahoillani- sillä nyt seuraa ruokasuunnittelun kuntotesti. Lähtötason selvittäminen. Hetki kun kaunistelematta katsot, kuinka paljon se "mitä ihmettä me tänäänkin syödään" oikein maksaa. 

Ehdottomasti motivaation ja tavoitteiden kannalta sinun olisi siis hyvä tietää lähtötilanne. Luulen, että kuvittelet ruokakulujen olevan pienemmät kuin ne todellisuudessa ovat. Kerää kuittidataa, kahlaa verkkopankkia tai kurkista kauppaketjujen omiin sovelluksiin. Itselläni on kokemusta vain S-mobiilista. Se on ollut ehdottomasti todella tarpeellinen työkalu niin alussa, kuin tämän säästömatkani varrella. 
Me juustohiiret

Katso esimerkiksi S-mobiilin omat ostot- osiosta, mikä tuoteryhmä on sellainen, johon teillä kuluu eniten rahaa. Yllättääkö jokin? Kuvitellaan, että teilläkin ollaan juustohiiriä, kuten meillä. Juustoihin uppoaa valtava summa rahaa, ihan huomaamatta. Salaatissa on fetaa, jokaisessa uuniruoassa on juustohuntu, leivänpäälle on ehdottomasti saatava useampi siivu, Aurajuusto maistuu hyvältä ihan joka ruoassa ja toisaalta, juustolautanenkin on hyvän leffan kaverina melko usein. 

👉Älä nollaa juustobudjettia. Puolita summa. Pyri syömään leivänpäällä enemmän kasviksia, raasta kerralla iso juusto raasteeksi ja pakasta annospusseiksi (valmis raaste on huomattavasti kalliimpaa!), laita juustohuntu vain makaronilaatikkoon ja Aurakin maistuu paremmalta kun sitä syö vain kerran viikossa. 

👉Älä missään tapauksessa heitä juustonkannikoita roskiin, vaan käytä ne johonkin ruokaan. Voit myös pakastaa kannikan ja raastaa jäisenä myöhemmin suoraan käyttöön, vaikka sitten juustohunnuksi. 

Konkretia 👉 Meillä leivänpäälle tarkoitettu juustokimpale ostetaan enää vain joka toinen viikko. Voimme itse valita, syömmekö juustoa säästeliäämmin vai olemmeko toisen viikon ilman. Leivänpäällä on nyt useammin esimerkiksi kasviksia ja kananmunaa. Erinomainen muutos myös terveellisyyden kannalta!

Säästöä syntyy varmasti jo useampi kymppi, eikä muutos ollut kokonaisuuteen nähden kovin suuri? 

Ruokakuluihin eivät kuulu vain kaupasta ostetut perunat ja porkkanat

Kun kohtaat totuutta, kohtaa se kunnolla. Listaa ruokakaupan lisäksi kuluihin myös kaikki herkut, ravintolakäynnit, take awayt, kioskit, kahvilat jne. Sinun ei missään nimessä tarvitse luopua näistä, mutta on hyvä tiedostaa paljon näihin käytätte rahaa. Uskallan väittää, että kaikki ei ole puhtaasta halusta käytettyjä euroja, vaan mukana on niitä "haetaan jotain nopeaa, kun ei kotona ole mitään syötävää"- ostoksia. 

Pidä silmällä myös hävikkiä 

Totuuden tiedostamiseen kuuluu myös syntyvän hävikin määrä. Paljonko rahaa heität bioon? Miltä tuntuisi heittää sinne sama euroina? Mikäli haluat tehdä kaiken kunnolla, pidä hävikkipäiväkirjaa. Kirjoita sinne muutaman viikon ajan kaikki mitä heität bioon. Listalta sinun on helppo katsoa esimerkiksi se, mitä ostat liikaa menekkiin nähden, johtuuko hävikki liian suurista pakkauksista vai kenties siitä, että ostat kerta toisensa jälkeen kaupasta jotain, mikä jää aina syömättä. Muista kertoa päiväkirjasta koko perheelle, jotta listauksesta tulee todellinen!
Älä surkuttele lopputulosta vaan kerää siitä motivaatiosi muutokseen! 

❤ Miia 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Arkiruokavinkki alkuviikkoon

* Reseptit laadittu osana kaupallista yhteistyötä Instagramissa Hernis kanssa  Minulta pyydetään usein vinkkejä lapsiperheille sopivista kasvisvaihtoehdoista. Tämä kotimainen herneproteiinista valmistettu Hernis on juuri sellainen! 💯 Hernis safkasuikaleet ovat nopeasti ja superhelposti valmistuva vaihtoehto lihalle! Hernis sopii keittoihin, wokkeihin, kastikkeisiin, vuokiin, tortilloihin, pitsaan... Mihin ikinä käyttäisit jauhelihaa tai vaikka kanafileesuikaleita, voit korvata ne Herniksellä. Meidän kaksi- ja kolmevuotiaat tykkäävät molemmat Herniksestä ja siitä onkin tullut ihan kuivakaappimme perusainesosa. Loistava, nopeasti valmistuva vaihtoehto erityisesti kuopuksellemme, joka on allerginen naudanlihalle sekä soijalle.  Mieti- 100g Hernistä sisältää 79g proteiinia! Mieheni mielestä Hernis oli myös todellinen yllättäjä ja hän vakuuttui entisestään tästä proteiinin määrästä. 💪🏻😅 Herniksen valmistuksesta löydät videon Instagram- tililtäni. 👆🏻 Tässä käyttöösi kaksi helppoa ja