Siirry pääsisältöön

Miten innostan perheen mukaan muutokseen?

Sinä olisit valmis aloittamaan matkan kohti helpompaa ja edullisempaa arkiruokailua, mutta muu perhe vähät välittää? 

Tunnustan, että en osaa antaa vastausta tähän. Meidän lapset ovat niin pieniä, että heitä ei ole muutoksiin tarvinnut motivoida. Muistan kyllä sen ilmeen, millä mieheni minua katsoi kun ensimmäisen kerran sanoin ääneen, että nyt tämä homma muuttuu. Olen intohimoinen innostuja ja monet innostuksen puuskat kestävät vain hetken. Yleensä klo 23-00 välisen ajan. 😂 Mies katsoi minua ihmetellen ja oli jo oppinut, että pelkkä kuunteleminen usein riittää. Huomiseen mennessä tuo on jo unohtunut. 

Itse tunnen kuitenkin, milloin inspiraationi on vain haihatusta ja milloin se pakottaa toimimaan. Tämä oli se jälkimmäinen puuska. Luulen, ettei mies juurikaan huomannut muutosta ensimmäisen kuukauden aikana. Hänelle riitti kun ruokaa tarjottiin ja laitettiin evääksi. Otin siis aika 100% vetovastuun tästä. Mieheni motivoitui mukaan vasta ensimmäisen kuukauden jälkeen kun kerroin, että säästö oli ollut useita satoja euroja. Hänen kommenttinsa oli, että "mehän ollaan syöty paremmin kuin ennen". Tulokset tietenkin motivoivat. 

Voisiko joku seuraavista toimia teidän perheessänne motivaattorina? 

  • Perheen yhteinen aika 
    • Sunnuntaina yhdessä vietetty tunti, jolloin valmistellaan alkuviikon ruokia. Jokaiselle perheenjäsenelle jaetaan vastuu oman ikätason mukaisesti. Saattaa tuntua hassulta, mutta uskon monen lapsen ja aikuisenkin oikeasti nauttivan tästä. Me ainakin mieheni kanssa juttelemme enemmän keittiössä hääräillessä kun telkkarin ääressä. Ehkä lastenkin tulisi juteltua samalla enemmän? 
    • Yhteistä aikaa myös jää enemmän arkeen, kun ruokahuolto on suunnitelmallista. Koko perhettä varmasti motivoi, kun aikaa yhteiselle tekemiselle on enemmän eikä joku häärää jatkuvasti keittiössä valmistellen seuraavaa ateriaa. 
  • Yhteinen tekeminen säästyneillä rahoilla
    • Suunnitelmallisuus luo varmasti säästöjä. Sopikaa, että käytätte puolet ensimmäisen kuun aikana säästyneistä rahoista perheen yhteiseen tekemiseen? Tai miksi ei joka kuukausi, mutta tämä motivoisi pahimman vastustelun yli. Kuukauden totuttelun jälkeen, uudet tavat arkiruokailussa eivät tunnu enää niin erikoisilta. Meillä summa olisi ollut ~150€. Sillä olisi saanut vaikka hotelliyön perheelle tai käynyt useamman kerran uimahallissa. 
    • Haluaisivatko lapset usein hampurilaiselle ja äiti sushibuffaan? Kun syötte arkena uuden suunnitelman mukaisesti edullisempaa kotiruokaa, voitte käydä säästyneillä rahoilla vaikka ulkona syömässä! Erona tässä on se, että hamppari ei ole vain kiireessä haettu pikalounas vaan ihan suunniteltu arjen piristys. 
  • Säästyneiden rahojen jakaminen
    • Jos perheen lapset ovat jo isompia, toimisiko ensimmäisen kuun potin jakaminen? Koko perhe sitoutuu uuden suunnitelman noudattamiseen ja kaikki hyötyvät lopputuloksesta. Tuntuu ehkä hassulta antaa ruokakuluista säästynyttä rahaa lapsille, mutta aikaisemminhan sama raha upposi valmisruokiin ja lähipitserian kassaan?
  • Isompi yhteinen päämäärä
    • Ehkä ensimmäisen kuukauden ja alun jälkeen, voisi miettiä jonkin pidemmän tavoitteen mitä kohti yhdessä pyritään? Esimerkiksi jokin kalliimpi lomamatka ja konkreettinen suunnitelma, kuinka nopeasti se olisi mahdollista saavuttaa, mikäli noudatetaan yhdessä laadittua suunnitelmaa? 
Onko teillä jokin toimivaksi todettu motivointikeino? 

Toisaalta, jos vanhemmat stressaavat suunnitelmallisuuden avulla hieman vähemmän arjessa, kotona on tarjolla maukasta kotiruokaa, välillä valmistetaan itse hamppareita ja leivotaan pullaa, tarvitseeko siihen erikseen edes motivoida? 


Tässä on ensimmäisiä listoja joilla olen itse lähtenyt liikkeelle. Ensin täysin ruutupaperille, sitten visuaalinen luonteeni alkoi kaivata valmista pohjaa ja nyt haaveilen kokonaisesta kalenterista. Kotiäitinä suunnittelin suoraan omaan kalenteriini, koska menot eivät sitä jostain kumman syystä juuri täyttäneet.🤭 

❤ Miia 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Arkiruokavinkki alkuviikkoon

* Reseptit laadittu osana kaupallista yhteistyötä Instagramissa Hernis kanssa  Minulta pyydetään usein vinkkejä lapsiperheille sopivista kasvisvaihtoehdoista. Tämä kotimainen herneproteiinista valmistettu Hernis on juuri sellainen! 💯 Hernis safkasuikaleet ovat nopeasti ja superhelposti valmistuva vaihtoehto lihalle! Hernis sopii keittoihin, wokkeihin, kastikkeisiin, vuokiin, tortilloihin, pitsaan... Mihin ikinä käyttäisit jauhelihaa tai vaikka kanafileesuikaleita, voit korvata ne Herniksellä. Meidän kaksi- ja kolmevuotiaat tykkäävät molemmat Herniksestä ja siitä onkin tullut ihan kuivakaappimme perusainesosa. Loistava, nopeasti valmistuva vaihtoehto erityisesti kuopuksellemme, joka on allerginen naudanlihalle sekä soijalle.  Mieti- 100g Hernistä sisältää 79g proteiinia! Mieheni mielestä Hernis oli myös todellinen yllättäjä ja hän vakuuttui entisestään tästä proteiinin määrästä. 💪🏻😅 Herniksen valmistuksesta löydät videon Instagram- tililtäni. 👆🏻 Tässä käyttöösi kaksi helppoa ja