Siirry pääsisältöön

Kuinka säästää ruokakuluissa - Leipä & Juusto

Aikaisemmassa postauksessa kerroin vinkkini siihen, kuinka säästän ruokakustannuksissa lihan ja hevin osalta. Juuston ja leivän osalta, omat ostotottumukseni ovat muuttuneet huomattavasti. Löytyisikö alta myös sinulle sopivia vinkkejä? 

Juusto 

Kun lähdin tutkimaan omia kauppakuittejamme (joka muuten tuntui erittäin pahalta, totuus nimittäin), huomasin, että juustoon kului valtavasti rahaa. Juusto kaikissa eri muodoissaan, nosti jokaisen kuitin loppusummaa ja erilaiset juustot pomppasivat silmille kalliina yksittäisinä kuittiriveinä. Päätin kaikessa yksinkertaisuudessaan puolittaa sen summan, joka kuukausittain hupeni juustohyllylle. 
  • Leivänpäälle joko juusto TAI leikkele. Ennen iso kimpale juustoa hupeni viikossa, joten nyt sen tuli riittää kahdeksi viikoksi. Leivänpäälle lisättiin enemmän kasviksia, eikä jokaista leipää täytetty kaikella, mitä jääkaapista löytyi. Kilo kermajuustoa maksaa nyt karkeasti 7€. Kuukaudessa säästöä siis 14€ ja vuodessa 168€. 
  • Jokainen uuniruoka ei saanut enää juustohuntua. Makaronilaatikkoa pystyy muuten syömään vallan mainiosti, myös ilman juustokuorrutetta! 
  • Feta- ja aurajuusto ruoan seassa on nykyään herkuttelua tai ne toimivat proteiinilisänä kasvisruoassa. Tiesitkö, että paketti Auraa maksaa jo 3,15€?
  • Raastan nykyään itse juustoraasteet. 
    • Ostan kerralla isomman kimpaleen juustoa ja raastan sen pakastimeen valmiiksi annospusseiksi. Tämä tulee huomattavasti edullisemmaksi! 
  • Hyödynnä koko juusto.
    • Juustosta jääneen kannikan voi käyttää ruokaan tai raastaa pakastimeen. Jos et heti ryhdy raastamaan, älä siirrä kannikkaa jääkaappiin odottelemaan parempia aikoja. Nakkaa kannikka pakastuspussiin ja raasta ruokaan jäisenä tai paloittele ruokaan myöhemmin. Jääkaappiin se unohtuu takuuvarmasti. 
Se, että vähensin juustoon kulutettujen eurojen määrää, näkyi konkreettisesti myös eräässä toisessa mittarissa. S-kauppojen omat ostot osiossa, tyydyttyneen rasvan määrä lakkasi pyörimästä kirkuvan punaisella sektorilla! 




Leipä 

Leivon nykyään pääsääntöisesti itse leivät tai ostan ne punalappuisina suoraan pakastimeen. Ruisleipä meillä on edelleen kaupasta, mutta muuten sämpylöitä, peltileipiä ja vuokaleipiä leivotaan kyllä ahkerasti. 
  • Eli- leivo itse.
    • Olen TODELLA laiska leipuri, siitäkin huolimatta, että meillä syödään viikoittain tuoretta leipää. Olen kerännyt oman resepti"pankin" niin helpoista leipomuksista, etten voi käyttää edes tekosyynä sitä, etten ehtisi leipoa. 
    • Yön yli- sämpylät ovat oma lempparini. Taikina kohoaa jääkaapissa, siitä voi nostella lusikoilla sämpylät pellille ja tarvittaessa siirtää vielä lopun taikinan jääkaappiin! Ei vaivaamista, käsien sotkemista ja tuoreet sämpylät saa vaikka useampana aamuna. 😍
      • Yksinkertaisin resepti; 10dl sämpylä- / vehnäjauhoja, 1pss kuivahiivaa, 6dl kylmää vettä, 1rkl hunajaa, 1tl suolaa ja pieni loraus öljyä. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja taikina siirretään peitettynä jääkaappiin yöksi. Aamulla nostellaan kahdella lusikalla sämpylät pellille ja paistetaan 225 asteessa noin vartti. 
      • Yön yli- porkkanasämpylät olivat myös super herkullisia!
        • HUOM! Muista, että taikina kohoaa kylmässä, joten valitse hieman reilu kulho, mikäli et halua pestä jääkaappiasi. Nimimerkillä- kokemuksen syvällä rintaäänellä. 
    • Helpot peltileivät pyöräyttää hetkessä ja ne kypsyvät samalla uuninlämmityksellä ruoan kanssa.
  • Pakasta jo tuoreena.
    • Kun ostan leipää kaupasta, laitan sen samana iltana pakastimeen. Syömme sen päivän tuoretta leipää, mutta illalla koko paketti menee pakastimeen. Näin säästyy siltä, että leipä ehtisi pilaantua ennen kun tulee syödyksi ja hävikki pienenee. 
    • Sulata vain tarvittava määrä kerralla. Tuoreena pakastettu leipä maistuukin sulatettuna tuoreemmalta kuin pari päivää pöydällä lojunut! 

Älä ajattele, että ainut vaihtoehto on leipoa kaikki leivät itse. Mitä jos leipoisit vaikka joka toinen viikko tai viikonloppuisin? Jos olet tarkka siitä juustosta, jota haluat syödä, vähennä sen määrää. Sinun ei tarvitse vaihtaa sitä kaupan edullisimpaan juustoon. Tee muutos omaan tilanteeseesi sopivaksi, ei sen tarvitse olla se kaikista edullisin vaihtoehto. Haluan edelleenkin herkutella pitsalla, jossa on Auraa, mutta maistuuhan se paljon paremmalta kun se on spesiaalimpi juttu, eikä jokaisen arkiruoan höyste! 

Mikäli asioit S-ryhmässä, omat ostot- osiosta voit helposti tutustua siihen, mihin tuoteryhmiin käytät eniten rahaa. Siellä pääset tutustumaan myös tuotekohtaisesti ostoihisi ja voit laatia itsellesi sopivat tavoitteet kulujen pienentämiseksi! 

❤ Miia 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Säästimme vuodessa yli 4000€!

Mistä motivaatiota suunnitelmalliseen arkiruokailuun? Sinkkuaikoinani minä, nykyinen ruokabudjettia tarkkaileva perheenäiti, saatoin käyttää nykyisen, koko kuukauden ruokabudjetin yhteen baari-iltaan. Aamulla en todellakaan uskaltanut kurkistaa verkkopankkiin ja kuluttaminen jatkui tilaamalla krapulamätöt. Kaupasta nappasin koriini tasan sen, mitä teki mieli tai minkä esillepanossa oli parhaiten onnistuttu. Hieman ahdistaa ajatella sitä hukatun rahan ja syntyneen hävikin määrää... Olen elänyt kaikenlaisia vaiheita. Joskus punnitsin jokaisen syömäni gramman ja söin aivan överi terveellisesti, joskus taas koko päivän menu saattoi olla kananmuna,kahvia,kahvia,kahvia ja lasi viiniä. Mieheni kanssa "mitä me syötäis"- päättyi usein drive in- luukulle tai päättömään kaupassa pyörimiseen. Koska molemmilla oli jo valtava nälkä, ostettiin jotain valmista ja kaikki mahdolliset herkut päälle. Monesti mietimme, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt mitään