Siirry pääsisältöön

Kuinka säästää ruokakuluissa - Liha & HeVi

Mikä nostaa eniten kuitin loppusummaa ruokakaupassa? 



Kysyin Instagramin puolella, mihin ruokakaupan tuoteryhmään seuraajillani menee eniten rahaa. Vastauksista nousi selkeästi muutama, jotka olivat ylitse muiden. Vastaukset eivät yllättäneet, sillä juuri näiden tuoteryhmien kanssa, olen itse tehnyt suurimmat muutokset ja säästötoimet. 

Koostin kahteen postaukseen vinkkejä ja esimerkkejä siitä, miten minä säästän näissä tuoteryhmissä. Toivottavasti löydät näistä edes yhden, omaan tilanteeseesi sopivan säästövinkin! 

Liha

  • Määrän vähentäminen! 
    • Viikoittaiselta ruokalistaltamme löytyy nykyään aina vähintään yksi kasvisruoka. 
    • Laatikot ja erilaiset vuoat vaativat vähemmän lihaa kuin esimerkiksi kastike. 
    • Pihistä / panosta- syö vähemmän lihaa, mutta panosta syödessäsi laatuun.
  • Korvaaminen ja "jatkaminen" kasviksilla sekä kasviproteiineilla
    • Ennen kanakastike oli juurikin sitä KANAkastiketta. Nykyään kastikkeessa on usein mukana kasviksia, kuten porkkanaa, maissia sekä paprikaa. 
    • Lisään ruokiin mm. papuja ja linssejä toiseksi proteiininlähteeksi. Ne ovat edullisia!
    • Jauhelihaa jatkan aina soijarouheella ja pihvitaikina saa mehevyyttä juuresraasteista. 
      • 2dl soijarouhetta vastaa  noin 400g jauhelihaa. Halvin sika-nauta jauheliha maksaa tällä hetkellä 2,99€/ 400g ja 2dl soijarouhetta ~0,50€. Kun yhden jauhelihapaketin korvaa viikoittain, syntyy säästöä vuodessa siis noin 130€. 
  • Isompien ja edullisempien pakkauskokojen ostaminen
    • HUOM! Ruokien hinnat muuttuvat nyt jatkuvasti ja juuri nyt, isompi pakkauskoko ei välttämättä ole aina edullisempi. Kannattaa olla tarkkana kaupassa tai vertailla kilohintoja verkkokaupassa.
    • Vertailen ahkerasti kilohintoja ja ostan kilohinnan mukaan, vaikka pakkaus olisi tarpeeseeni liian suuri. Kypsennän koko paketin ja pakastan tarpeettoman osan myöhempään käyttöön. Kiireisessä arjessa ne valmiiksi kypsennetyt kanafileet tai jauheliha voivat pelastaa päivän! 

HeVi

  • Suosi edullisia 
    • Satokausinaan kasvikset ovat edullisimmillaan. Ostat jopa hieman huomaamattasi satokauden tuotteita, jos kiinnität ostoksilla huomiota kasvisten kilohintoihin. Esimerkiksi S-kaupan verkkokaupasta satokausituotteet löytyvät omana tuoteryhmänään. 
    • Ostin juuri satokausikalenterin, lähinnä mielenkiinnosta ja oppiakseni itse lisää! 
    • Kun suurin osa ruokaostosten hevistä on edullista, eivät hieman kalliimmat tuotteet vaikuta kohtuuttomasti kokonaisuuteen. 
    • Suosin vihannesten ja juuresten osalta kotimaisia tuotteita, joten talvikaudella se tarkoittaa sitä, että syömme enemmän juureksia. 
      • Esimerkki suosituista suomalaisista 
        • Kurkku 
          • toukokuussa 1,98€/kg, nyt marraskuussa 4,29€/kg
        • Tomaatti
          • toukokuussa 1,98€/kg, nyt marraskuussa 4,99€/kg
  • Valmistele itse
    • Valmiiksi kuoritut ja pilkotut kasvikset ovat usein hinnaltaan kalliimpia. Säästöä syntyy kun valmistelet kasviksia itse, edes silloin tällöin! 
      • Esimerkkejä 
        • Valmis kukkakaalimuru 9,63€/kg, kukkakaali 3,49€/kg
        • Valmis porkkanasose 3,69€/kg, porkkana 1,05€/kg
        • Jääsalaatin lehdet 13,50€/kg, itse repimällä kerästä 3,19€/kg

Seuraavassa postauksessa jaan vinkkini ja omat esimerkkini vielä juuston ja leivän osalta! Oma vastaukseni alun kysymykseen olisi ennen ollut ehdottomasti, juusto. 

Onko sinulla jokin timanttinen säästövinkki näihin tuoteryhmiin? 

Hintatiedot S-kauppa 11/2022. Huomioi, että hinnat muuttuvat nyt jatkuvasti. 

❤ Miia 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Säästimme vuodessa yli 4000€!

Mistä motivaatiota suunnitelmalliseen arkiruokailuun? Sinkkuaikoinani minä, nykyinen ruokabudjettia tarkkaileva perheenäiti, saatoin käyttää nykyisen, koko kuukauden ruokabudjetin yhteen baari-iltaan. Aamulla en todellakaan uskaltanut kurkistaa verkkopankkiin ja kuluttaminen jatkui tilaamalla krapulamätöt. Kaupasta nappasin koriini tasan sen, mitä teki mieli tai minkä esillepanossa oli parhaiten onnistuttu. Hieman ahdistaa ajatella sitä hukatun rahan ja syntyneen hävikin määrää... Olen elänyt kaikenlaisia vaiheita. Joskus punnitsin jokaisen syömäni gramman ja söin aivan överi terveellisesti, joskus taas koko päivän menu saattoi olla kananmuna,kahvia,kahvia,kahvia ja lasi viiniä. Mieheni kanssa "mitä me syötäis"- päättyi usein drive in- luukulle tai päättömään kaupassa pyörimiseen. Koska molemmilla oli jo valtava nälkä, ostettiin jotain valmista ja kaikki mahdolliset herkut päälle. Monesti mietimme, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt mitään