Siirry pääsisältöön

Joskus olin ylpeä 16% rasvaprosentista

Oletko kiireistä perhearkea pyörittävä vanhempi? Oletko joskus luistanut omasta ruokailustasi, jonkin muun asian vuoksi? Oletko jättänyt syömättä, koska kaapissa ei ollut mitään syötävää? 

Kun saimme esikoisemme, söin pitkälti mielihalujen perusteella. Keksin kaikenlaisia perusteluja, joilla "ansaitsin" herkut ja roskaruoan liian usein. Onneksi imetin, sillä muuten homma olisi lähtenyt aivan lapasesta. En löytänyt päivistäni aikaa kokkailulle, vaikka aikaa oli varsin runsaasti. En vain saanut aikaiseksi silloin kun sitä oli. Mieheni kuuli varmasti lukemattomia kertoja töistä tullessaan, etten ollut syönyt mitään kunnollista. 

Tämä kuva muistuttaa siitä väsyneestä ja vetämättömästä olotilastani.

Joskus olin ylpeä 16% rasvaprosentista

Heittäydyn usein kaikenlaisiin projekteihin täydellä intohimolla. Vaikka ruokasuunnittelu (tässä mittakaavassa) oli minulle tuntematonta esikoiseni syntymän aikoihin, olin kuitenkin noudattanut erilaisia ruokavalioita useamman vuoden ajan. Olin laihduttanut. Olin treenannut. Olin punninnut ja laskenut. Silloin muistan laskeneeni monta pakettia kanaa ja rahkaa pitäisi kaupasta ostaa. Eräänlaista suunnittelua siis sekin. Tarkkojen ruokavalioiden noudattaminen on minulle kuitenkin liian vaarallista. Nyt tiedän, että 16% rasvaprosentissa ei ollut mitään normaalia, silloin olin ylpeä. 

Äitiyslomalla esikoisestani, tunsin itseni pitkään väsyneeksi ja voimattomaksi. Vauva nukkui hyvin ja arki oli ihan leppoista. Tiesin tarvitsevani ryhtiliikkeen syömiseni kanssa, mutta minun oli vaikea tehdä mitään suurpiirteistä muutosta. Kaipasin tavoitteita. Homma siis rullasi surulliseen tyyliinsä leivällä ja suklaapatukalla päivät, illalla sitten jotkut kunnon mätöt valtavaan nälkään. 

Myös minulle oli aina ruokaa valmiina

Aloitimme ruokasuunnittelun pienentääksemme ruokakulujamme. Onnistuimme siinä äärettömän hyvin ja lasten pidempi kotihoito mahdollistui pienentyneiden kulujen ansiosta. Mutta- täysin huomaamatta, myös oma ruokavalioni parantui. Kun ruokasuunnitelmat oli tehty, aloin preppailla ruokia ja kaapeissa oli aina sitä "jotain syötävää". Paperilla oleva ruokasuunnitelma oli helppo hahmotella monipuolisemmaksi. Enää emme hakeneet take away- ruokia päivän pakolliseksi polttoaineeksi, vaan silloin kun sitä haimme, todella nautimme siitä. Kun kokkasin kerralla enemmän, myös minulle itselleni oli aina ruokaa. Ennen kyhäsin kyllä kasaan jotain ravintoa miehelleni ja vauvalle, mutta yleensä oikaisin juuri siinä omassa ateriassani. 

Aloitin tekemällä suunnitelmat ruutuvihkoon tai vanhan kirjekuoren taakse.
Nyt olen suunnitellut kalenterin, jonka pääsen tarkemmin esittelemään alkuvuodesta 2023. 😍

Parempi äiti ja vaimo ❤️

Nykyään yksi parhaista ruokasuunnittelun hyödyistä on se, että kahden pienen lapsen perheessämme ei ole juuri koskaan nälkäkiukkuja. Aloittaessani ruokasuunnittelun, nälkäkiukut loppuivat minulta sekä mieheltäni! 🤭 Huomasin selvästi, kuinka monipuolisen kotiruoan syöminen auttoi minua jaksamaan paremmin. Olin iloisempi, pirteämpi ja touhukkaampi. En ollut tarvinnut tähän tarkkaa ruokavaliota, vaan ihan tavallista kotiruoan suunnittelua. 

Ruokasuunnittelun avulla, jaksoin siis olla parempi äiti sekä vaimo. 

Pian elämme tammikuuta, sitä dieettien ja uuden elämän ihmeaikaa. Voisiko ihan tavallinen, suunnitelmallinen arkiruokailu olla myös teille toimiva tapa, monipuolistaa arkiruokailua ja helpottaa lapsiperhearkea? 

❤ Miia

@miialafi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Säästimme vuodessa yli 4000€!

Mistä motivaatiota suunnitelmalliseen arkiruokailuun? Sinkkuaikoinani minä, nykyinen ruokabudjettia tarkkaileva perheenäiti, saatoin käyttää nykyisen, koko kuukauden ruokabudjetin yhteen baari-iltaan. Aamulla en todellakaan uskaltanut kurkistaa verkkopankkiin ja kuluttaminen jatkui tilaamalla krapulamätöt. Kaupasta nappasin koriini tasan sen, mitä teki mieli tai minkä esillepanossa oli parhaiten onnistuttu. Hieman ahdistaa ajatella sitä hukatun rahan ja syntyneen hävikin määrää... Olen elänyt kaikenlaisia vaiheita. Joskus punnitsin jokaisen syömäni gramman ja söin aivan överi terveellisesti, joskus taas koko päivän menu saattoi olla kananmuna,kahvia,kahvia,kahvia ja lasi viiniä. Mieheni kanssa "mitä me syötäis"- päättyi usein drive in- luukulle tai päättömään kaupassa pyörimiseen. Koska molemmilla oli jo valtava nälkä, ostettiin jotain valmista ja kaikki mahdolliset herkut päälle. Monesti mietimme, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt mitään