Siirry pääsisältöön

Monipuolisuutta juureksilla - LUUKKU 2

Tässä luukussa, jaan muutaman meidän perheen arkiruokasuosikin, juureksista! 

Joulun tuttuja ruokia ovat lanttu-, porkkana- ja punajuurilaatikot. Näiden juuresten käyttöön kannattaa panostaa joulukuussa myös muuten, sillä ne ovat nyt hyvin edullisia! Meillä ainakin syödään ensi viikolla juuresranskalaisia, hunajaporkkanoita ja juuresmuusia. 🤩

Satokauden parhaat: 

Porkkana
Lanttu
Punajuuri
Bataatti 

Porkkana-halloumpihvit

4 porkkanaa
1pkt halloumia
3 kananmunaa
3/4dl korppujauhoja
ripaus mustapippuria

Raasta porkkanat sekä halloum. 
Yhdistä muut aineet raasteiden joukkoon. 
Anna taikinan tekeytyä hetki. 
Muotoile pihvit pellille. Helpoimmalla pääset kun annostelet pihvit 1/2 dl mitalla ja painelet hieman. 
Paista pihvejä uunissa 225 asteessa noin 20min.

Punajuuri-jauhelihavuoka

3punajuurta 
~3dl kypsää riisiä 
400g jauhelihaa
5dl maitoa 
3kananmunaa 
suolaa, pippuria, jauhelihamaustetta

Kuori ja raasta punajuuret. Paista ja mausta jauheliha.
Sekoita voideltuun uunivuokaan raaste, riisi sekä jauheliha. 
Sekoita munamaito ja mausta sitä pippurilla sekä suolalla. Kaada vuokaan. 
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin tunti. Sekoita paiston puolivälissä.

Juuresranskalaiset

Näitä meillä syödään usein! Perunoiden lisäksi ranskalaisiksi sopii hyvin esimerkiksi palsternakka, lanttu, porkkanat ja bataatit. 

Pilko juurekset pitkiksi tikuiksi. 
Pyörittele ranskalaiset öljyssä ja mausteissa (oman maun mukaan). 
Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. 
Nosta tarvittaessa paiston loppupuolella uunin yläosaan, jotta ranskalaiset saavat väriä.

Helppo dippi ranskalaisille syntyy turkkilaisesta jogurtista, valkosipulista ja ripauksesta suolaa sekä pippuria. 

Vaihteluna perunamuusille, meillä syödään usein juures- tai bataattimuusia. Juuresmuusin valmistan korvaamalla osan perunoista muilla juureksilla. 

Siispä juuresostoksille! Lanttua, porkkanaa ja punajuurta sai nyt 0,75€/kg!

Ja näitä raitajuuria kannattaa ostaa ihan vain siksi, että ne ovat niin söpöjä!






❤ Miia



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Säästimme vuodessa yli 4000€!

Mistä motivaatiota suunnitelmalliseen arkiruokailuun? Sinkkuaikoinani minä, nykyinen ruokabudjettia tarkkaileva perheenäiti, saatoin käyttää nykyisen, koko kuukauden ruokabudjetin yhteen baari-iltaan. Aamulla en todellakaan uskaltanut kurkistaa verkkopankkiin ja kuluttaminen jatkui tilaamalla krapulamätöt. Kaupasta nappasin koriini tasan sen, mitä teki mieli tai minkä esillepanossa oli parhaiten onnistuttu. Hieman ahdistaa ajatella sitä hukatun rahan ja syntyneen hävikin määrää... Olen elänyt kaikenlaisia vaiheita. Joskus punnitsin jokaisen syömäni gramman ja söin aivan överi terveellisesti, joskus taas koko päivän menu saattoi olla kananmuna,kahvia,kahvia,kahvia ja lasi viiniä. Mieheni kanssa "mitä me syötäis"- päättyi usein drive in- luukulle tai päättömään kaupassa pyörimiseen. Koska molemmilla oli jo valtava nälkä, ostettiin jotain valmista ja kaikki mahdolliset herkut päälle. Monesti mietimme, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt mitään