Siirry pääsisältöön

Kun mieheni lopetti kokkaamisen...

Oletko sinä sähköisen vai perinteisen kalenterin kannattaja? 

Kun aloitin ruokasuunnittelun, laadin suunnitelmia vanhojen kirjekuorien taakse ja ruutuvihkoon. Suunnitelmat olivat sellaista yliviivattua suttua, että kukaan muu ei olisi koskaan saanut niistä selkoa. Ihastelin Instagramin kuvavirrassa meal plannereiden kuvia ja keksin, että varaan omasta henkilökohtaisesta kalenteristani sarakkeen, johon alan suunnitella ruokia. Äitiyslomalla se oli suhteellisen helppoa, sillä muita menoja ei juuri ollut. 

Suunnitelmat alkoivat näyttää selkeämmiltä, siististi kirjattuina kalenteriini. Minulla oli kuitenkin lisäksi vihko resepteille ja ruokakuluille, sekä erillinen excel. Tietoa oli siis vähän joka paikassa. Erityisesti excel jäi välillä pidemmältä ajalta päivittämättä ja jouduin käymään tiliotteita ja kuitteja läpi aina pitkältäkin ajalta kerrallaan. Minulle kulujen kirjaaminen konkreettisesti kynällä paperille, oli siis ehdottomasti toimivampi tyyli. Taloutemme budjetti on sitten isommassa kaavassa excel- versiona. 

Olen siis ehdottomasti TEAM perinteinen kalenteri! 😍

Suunnitelmallisuus oli tehnyt arkiruokailustamme helppoa ja vaivatonta, mutta aloin ihmetellä, että ennen tasavertaisempi ruoanlaittomme kaatui enemmän minun harteilleni. Mieheni oli lähes lopettanut kokkaamisen. Hiljaa mielessäni purin huulta ja väsyneimpinä päivinä sorruin siihen tuttuun "miksi minun pitää aina hoitaa kaikki"- rakkaudenosoitukseen. Kun mieheni kerran kysyi minulta, että mitä täältä jääkaapista voi syödä- tajusin! Vaikka suunnitelmat olivat selkeyttäneet ruokahuoltoa, ne olivat MINUN kalenterissani. Mieheni ei enää "uskaltanut" kokata, koska ei halunnut pilata MINUN suunnitelmiani. 

Yritin kovasti metsästää kalenteria, joka olisi toiminut ruokasuunnittelussa. Tavalliset kalenterit sisälsivät kuitenkin paljon sellaista turhaa, joka olisi siinä tarkoituksessa jäänyt käyttämättä. Omaa kalenteria käyttäessäni, olin tykästynyt siihen, että sivun reunassa oli tilaa ostoslistalle ja toiselle sivulle mahtui kirjoittelemaan pitkin viikkoa syntyneitä ideoita. Kun törmäsin vaikka netissä kivaan reseptiin, kirjoitin sen muistiin kalenteriini. Seuraavalle viikolle nappasin sen sitten mukaan ruokalistaan.

Planneri aitoon tarpeeseen

Upeita meal plannereita löytyi kyllä, mutta ei Suomesta. Toiminnan naisena päätin, että suunnittelen sellaisen sitten itse! Ruokaplanneri, joka syntyi siis todella kotiäidin aitoon tarpeeseen. 

Ruokaplannerista tulikin sellainen opus, että samojen kansien sisälle saa suunniteltua kaiken, mitä erityisesti arkiruokailuun tarvitaan. Ainut ongelma oli, että kun sain sen käsiini, en millään halunnut tehdä siihen merkintöjä. 🤭

Ruokaplannerissa on tilaa listata lempiruokia, ruokakuluja, suosikkireseptejä sekä omia muistiinpanoja. Planneriin voi suunnitella erilaisia teemaviikkoja, kiertäviä ruokalistoja hektisimmän arjen pelastukseksi sekä kirjata juhlien ja juhlapyhien muistiinpanoja avuksi seuraavalle vuodelle. 

Tärkein aukeama koko plannerissa on kuitenkin viikkosuunnitelma, joita löytyy 52kpl, vuoden jokaiselle viikolle. Planneri ei ole sidottu aikaan, joten kaikki aukeamat voi käyttää, vaikka joka viikko ei laatisi suunnitelmaa. Viikkoaukeamalla on juuri ne itse kaipaamani elementit, ideoita viikolle, mitä kaapeissa, ostoslista sekä tilaa myös viikon aamu-,väli- ja iltapaloille. 

Koko perheen yhteinen arkiruokaopus 😍

Ruokaplanneri

Nyt tämä planneri löytyy keittiöstä ja miehenikin pääsee helposti katsomaan suunnitelmia. Pidän erityisesti siitä, että molemmat kirjaavat aktiivisesti ostoslistaan kun jokin tarvittava on loppumassa. Ensi viikon listassa lukevat jo lasten pastillit sekä mustapippuri. 

Tästä pääset kurkistamaan vielä tarkemmin, miltä planneri näyttää! 🤩🤩 >>>

Suunnitelmia laatiessa, kannattaa ottaa koko perhe mukaan suunnittelemaan! Meillä lapset ovat vielä sen verran pieniä, että toiveet ovat hieman yksitoikkoisia; pelkkää kalakeittoa. 🤭 Jos vasta aloittelet ruokasuunnittelua, älä hienostele. Listaa niitä teille tuttuja arkiruokia, joita muutenkin syötte. Pikkuhiljaa kun suunnittelusta tulee enemmän rutiinia, voi suunnitelman kanssa alkaa enemmän hifistellä. Omat suunnitelmani lähtivät liikkeelle ihan perus jutuista, mutta pikkuhiljaa aloin kiinnittää huomiota siihen, että viikkoon tuli esimerkiksi vähintään yksi kalaruoka. Sanotaanko, että ensimmäiset suunnitelmat näyttävät hyvin erilaisilta kuin suunnitelmat nykyään. 🤭

Kirjoitan myöhemmin postauksen, jossa kerron tarkemmin siitä, kuinka lähteä liikkeelle ruokasuunnittelussa! ✍🏻

❤ Miia 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säästimme vuodessa yli 4000€!

Mistä motivaatiota suunnitelmalliseen arkiruokailuun? Sinkkuaikoinani minä, nykyinen ruokabudjettia tarkkaileva perheenäiti, saatoin käyttää nykyisen, koko kuukauden ruokabudjetin yhteen baari-iltaan. Aamulla en todellakaan uskaltanut kurkistaa verkkopankkiin ja kuluttaminen jatkui tilaamalla krapulamätöt. Kaupasta nappasin koriini tasan sen, mitä teki mieli tai minkä esillepanossa oli parhaiten onnistuttu. Hieman ahdistaa ajatella sitä hukatun rahan ja syntyneen hävikin määrää... Olen elänyt kaikenlaisia vaiheita. Joskus punnitsin jokaisen syömäni gramman ja söin aivan överi terveellisesti, joskus taas koko päivän menu saattoi olla kananmuna,kahvia,kahvia,kahvia ja lasi viiniä. Mieheni kanssa "mitä me syötäis"- päättyi usein drive in- luukulle tai päättömään kaupassa pyörimiseen. Koska molemmilla oli jo valtava nälkä, ostettiin jotain valmista ja kaikki mahdolliset herkut päälle. Monesti mietimme, että asialle pitäisi tehdä jotain, mutta kumpikaan ei kuitenkaan tehnyt mitään

Simppelit ja edulliset arkireseptit OSA 1 - LUUKKU 1

Vihdoin se on täällä! Nimittäin joulukuu!  Olen itse ajatellut tänä vuonna panostaa kiireettömyyteen ja stressata vähemmän. Saimme vauvat loppuvuonna 2019 sekä 2020, silloin isommat jouluvalmistelut jäivät vauvakuplassa tekemättä. Viime jouluna elimme remontin keskellä, koska olin saanut nerokkaan idean remontoida miltei 100m2 kahden alle kaksivuotiaan kanssa. Tonttu-ukkojen ja pipareiden sijaan iloitsimme silloin siitä, että hanasta tuli juoksevaa vettä, eikä vauvan pyllyä tarvinnut enää pestä vettä pullosta kaataen.  Nyt meillä olisi kaikki edellytykset vetää överiksi monen vuoden edestä, mutta EN JAKSA. Aion valmistella joulua pikkuhiljaa, enkä ota stressiä siitä, vaikka jotain jäisi vallan tekemättä. Lapsille kasasin juuri "jouluikkunan" olohuoneen vitriiniin ja kuusikin on valoineen luonut tunnelmaa jo muutaman viikon. Teen mitä jaksan ja nautin niistä jutuista. Suosittelen sitä sinullekin. ❤️ Joulukalenteri arkeesi Miialan joulukalenterista, löydät jokaisesta luukusta j

Kuinka säästää ruokakuluissa - Leipä & Juusto

Aikaisemmassa postauksessa kerroin vinkkini siihen, kuinka säästän ruokakustannuksissa lihan ja hevin osalta.  Juuston ja leivän osalta, omat ostotottumukseni ovat muuttuneet huomattavasti. Löytyisikö alta myös sinulle sopivia vinkkejä?  Juusto   Kun lähdin tutkimaan omia kauppakuittejamme (joka muuten tuntui erittäin pahalta, totuus nimittäin), huomasin, että juustoon kului valtavasti rahaa. Juusto kaikissa eri muodoissaan, nosti jokaisen kuitin loppusummaa ja erilaiset juustot pomppasivat silmille kalliina yksittäisinä kuittiriveinä. Päätin kaikessa yksinkertaisuudessaan puolittaa sen summan, joka kuukausittain hupeni juustohyllylle.  Leivänpäälle joko juusto TAI leikkele. Ennen iso kimpale juustoa hupeni viikossa, joten nyt sen tuli riittää kahdeksi viikoksi. Leivänpäälle lisättiin enemmän kasviksia, eikä jokaista leipää täytetty kaikella, mitä jääkaapista löytyi. Kilo kermajuustoa maksaa nyt karkeasti 7€. Kuukaudessa säästöä siis 14€ ja vuodessa 168€.  Jokainen uuniruoka ei saanut