Siirry pääsisältöön

Preppaus apuna lapsiperheen arkiruokailussa

Kun käytät aikaa, säästät sitä!

Meal prep tarkoittaa yksinkertaisuudessaan aterioiden valmistamista etukäteen. Preppailua voi kuitenkin toteuttaa monella eri tavalla. Voit valmistaa vaikka koko viikon lounaat valmiiksi annosrasioihin tai valmistella ruokia ja niiden osia. Valmiit annokset toimivat parhaiten esimerkiksi yhden henkilön talouksissa tai vaikka työlounaisiin. 

Lapsiperheessä preppaus tarkoittaa yleensä sitä, että ruokia tehdään ja valmistellaan kerralla enemmän. Preppaus voi olla myös sitä, että ruoan osia valmistellaan etukäteen ja itse ruoka valmistetaan myöhemmin, mutta sen tekeminen on preppauksen ansiosta nopeampaa ja helpompaa. 



Preppaus vaatii oman aikansa, mutta sen vapauttama aika sieltä kiireisimmistä arjen hetkistä palkitsee! Sen lisäksi, ettei sinun tarvitse työ- ja päiväkotipäivän päätteeksi tarttua ensimmäiseksi kauhaan, säästät aikaa myös keittiön siivouksessa ja tiskaamisessa. Ruoanlaiton jäljet siivotaan preppailun päätteeksi, eikä päivittäin. Myös astianpesukone pyörii harvemmin, sillä sinne ei kasaannu päivittäin itse ruoanlaitosta syntynyttä tiskiä. Toimivampi arki- podcastissa, Marianne on kertonut omista ahaa- elämyksistään ja siitä, kuinka preppaus ja suunnitelmallisuus ovat auttaneet häntä helpottamaan arkea! 

>>> Arkiruokailusta ainakin jaksoissa 11,12 ja 13. 

Meidän lapsiperhearjessamme preppaus näyttää suurinpiirtein tältä; 

SUNNUNTAI 

Mies ottaa vetovastuun lapsista ja minä keskityn reilun tunnin ajan preppailuun. Olemme siis järjestäneet tietyn ajan ja samanlaisena toistuvan rutiinin preppailun ympärille. Sunnuntain preppi on arkiruokailumme toimivuuden ja helppouden kannalta aivan ehdoton! 

  • Kaksi ruokaa alkuviikolle
    • Miehelle annostelen valmiit eväsrasiat kolmelle päivälle
    • Muuten ruokia lämmitellään isosta astiasta mikrossa tai pannulla
  • Keskiviikon keittoon juurekset valmiiksi 
    • Säilyvät erinomaisesti kylmällä vedellä peitettynä jääkaapissa
    • Keiton kanssa saatan valmistaa myös jääkaappiin sämpylätaikinan
  • Paloille pinaatti- tai marjapannaria, peltileipää, muffineita, granolaa tms. 
    • Kun uuni on lämmitetty ruokia varten, hyödynnän tämän myös viikon paloille 
    • Uunissa muhii usein myös uunipuuro (uunin alaosassa samaan aikaan ruokien kanssa) 
    • Vaihtelevasti teen myös muutamia tuorepuuroja tarpeen mukaan
    • Mies valmistaa alkuviikoksi itselleen omat rahkavälipalat töihin (rahkaa, marjoja, maapähkinävoita jne.) 
  • Hedelmien ja kasvisten kuoriminen ja pilkkominen
    • Perusta sille, että meillä ylipäänsä tulee syötyä hedelmiä ja kasviksia näin paljon!
    • Näistä saa pitkin viikkoa napattua eväitä, nopeita välipaloja ja lisukkeita ruoalle

KESKIVIIKKO

  • Keiton keittäminen 
    • Juurekset valmiina, eli vain pääraaka-aineen valmistus ja keittäminen
  • Mikäli jääkaapissa odottelee valmis sämpylätaikina, hyödynnän taas uunin lämmityksen ja valmistan jonkun nopean uuniruoan samalla


LOPPUVIIKKO

  • Loppuviikko menee yleensä enemmän fiiliksellä
  • Perjantaisin valmistelen viikonloppua, erityisesti jos on menoja
    • Tämä preppi on kuin kevyt versio sunnuntaiprepistä
  • Preppaan lisää hedelmiä ja kasviksia
    • Mikäli vanhoja on jäljellä, kippaan kaikki loput kannuun ja surautan smoothieksi (lapset haluavat aina arvata, minkä väristä smoothiesta tulee!)

Preppaus on rutiini, joka vapauttaa aikaa muille asioille

Viime sunnuntaina jäi preppailu väliin ja heti maanantaina olin aivan hukassa. Tein sekä lounaan, että päivällisen siinä juuri ennen ruokaa, enkä kyllä toivoisi sen olevan jokapäiväistä. Nautin siitä, että aamupäivällä voidaan rauhassa ulkoilla ja tulla sitten vain lämmittämään valmis ruoka. Päiväunilta heräävät nälkäkiukkuiset naperot voi istuttaa suoraan pöytään ja napata jääkaapista valmiiksi prepatut hedelmät välipalalle. Mies pääsee suoraan töistä syömään, ilman, että minun tarvitsisi kokata päivittäin pikkukokkien avustuksella. 

Miialan kuukausitilauksessa listat noudattavat pitkälti samaa kaavaa. Halutessaan voi siis opetella omaankin arkeensa rutiinin sunnuntaiprepistä ja keskiviikkoisin on yleensä keitto, jonka voi sunnuntaina valmistella. Kerron enemmän kuin mielelläni myös omia vinkkejäni siitä, miten preppaus onnistuisi erilaisissa arjen tilanteissa, jotta se toimisi juuri asiakkaani arjessa. ❤️

Sunnuntain preppi saattaa vaikuttaa luettuna raskaalta, mutta sitä se ei ole. Toki alussa koko keittiö räjähti ja puolessa välissä iski epätoivo, että oliko pakko aloittaa kaikki nämä. Kuten muissakin uusissa asioissa elämässä, harjoitus tekee mestarin. Nykyään sunnuntaipreppi on rutiini, johon menee yleensä noin tunnin verran aikaa. Viikolla voin kuitenkin nauttia helppoudesta, eikä minun tarvitse jatkuvasti pähkäillä, että "pitäisi alkaa tekemään ruokaa" vaan voin rauhassa keskittyä muihin asioihin! 😍

❤ Miia 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Arkiruokavinkki alkuviikkoon

* Reseptit laadittu osana kaupallista yhteistyötä Instagramissa Hernis kanssa  Minulta pyydetään usein vinkkejä lapsiperheille sopivista kasvisvaihtoehdoista. Tämä kotimainen herneproteiinista valmistettu Hernis on juuri sellainen! 💯 Hernis safkasuikaleet ovat nopeasti ja superhelposti valmistuva vaihtoehto lihalle! Hernis sopii keittoihin, wokkeihin, kastikkeisiin, vuokiin, tortilloihin, pitsaan... Mihin ikinä käyttäisit jauhelihaa tai vaikka kanafileesuikaleita, voit korvata ne Herniksellä. Meidän kaksi- ja kolmevuotiaat tykkäävät molemmat Herniksestä ja siitä onkin tullut ihan kuivakaappimme perusainesosa. Loistava, nopeasti valmistuva vaihtoehto erityisesti kuopuksellemme, joka on allerginen naudanlihalle sekä soijalle.  Mieti- 100g Hernistä sisältää 79g proteiinia! Mieheni mielestä Hernis oli myös todellinen yllättäjä ja hän vakuuttui entisestään tästä proteiinin määrästä. 💪🏻😅 Herniksen valmistuksesta löydät videon Instagram- tililtäni. 👆🏻 Tässä käyttöösi kaksi helppoa ja