Siirry pääsisältöön

Kolme tapaa ruokalistan suunnitteluun

Ruokasuunnittelua voi toteuttaa usealla erilaisella tavalla. Tärkeintä on valita tapa, joka sopii omaan arkeen ja elämään parhaiten. Toiset suunnittelevat aktiivisesti ja toiset haluavat suunnitella kerralla enemmän ja nauttia helppoudesta pidempään. 

Avaan sinulle hieman kolmea erilaista tapaa, joilla ruokasuunnittelua voi toteuttaa. 

1. Suunnittelu kaappien sisällöstä 

Tätä suosittelen tekemään aina silloin tällöin, jotta kaappien sisältö pysyy hallinnassa. Jos kaappeihin on kertynyt kaikenlaisia jämiä, aleostoksia ja muita unohtuneita raaka-aineita, kannattaa suunnittelu aloittaa niiden pohjalta. Kun kaapit ovat kunnossa, on helpompi suunnitella taas uutta! 

  • Käy läpi kuivakaapit, jääkaappi sekä pakastin.
  • Kirjaa kategorioittain ylös niiden sisältö 
    • Itse kirjaan vain sellaiset ainesosat, joista "haluan päästä eroon". 
    • Tee tämä itsellesi sopivalla tarkkuudella. Minä en esimerkiksi listaa ketsuppia, tomaattimurskaa, jauhoja tai muita kotimme perus raaka-aineita. 
    • Kategoriat voivat olla esimerkiksi proteiinit, lisukkeet, kasvikset, muut.
  • Muistin tueksi voit merkata pakastimen tuotteet (P), jotta voit priorisoida nopeammin pilaantuvat raaka-aineet. 
  • Yhdistele raaka-aineista ruokia. 
    • Yleensä hyvä runko per ruoka syntyy, kun valitset yhden raaka-aineen jokaisesta kategoriasta. 
  • Laadi lopuksi ostoslista, mikäli ruoat kaipaavat vielä joitain lisä raaka-aineita. 
  • Jos oma mielikuvitus ei riitä, voit käyttää apuna esimerkiksi K- reseptit sivustoa, jossa voit hakea reseptejä raaka-aineiden mukaan.

Sivu ruokaplannerista

2. Laadi viikon ruokalista

Ehkäpä yleisin tapa toteuttaa ruokasuunnittelua, on suunnitella keralla tulevan viikon ruoat. Tämä helpottaa arkea aivan taatusti!
  • Nauti arkiviikostasi ilman jatkuvaa pähkäilyä!
  • Voit ennakoida ja valmistaa/ valmistella ruokia etukäteen.
  • Voit tehdä kerralla koko viikon ruokaostokset.
  • Suunnittelemalla voit huomioida tulevan viikon kiireisimmät päivät. 
  • Voit jakaa ruoanvalmistusvastuuta perheessä. 
    • Miten olisi yhteinen sunnuntaisuunnittelu? 
    • Ehkä teinit innostuisivat myös paremmin mukaan, kun tietäisivät kokkausvuoronsa etukäteen? 
Viikon ruokalistan suunnittelu on paras tapa sellaiseen arkeen, jossa aikataulut, kuten työvuorot ja harrastusaikataulut vaihtelevat. Silloin voi olla hankalaa suunnitella kovin pitkälle etukäteen. 

Vielä aste helpommaksi: suunnittele vain arjen ruoat ja jätä viikonlopuille tilaa mennä fiiliksellä! 

Sivu ruokaplannerista


3. Laadi kiertävä ruokalista

Mikäli arkesi on aikataulullisesti samanlaisena toistuvaa, kiertävä ruokalista on helpon arjen ykkösvalinta! Kerran laadittu neljän, kuuden tai vaikka kahdeksan viikon kiertävä ruokalista helpottaa arkeasi pitkään. 

Missään tapauksessa kiertävä ruokalista ei tarkoita sitä, että arkeesi ei voisi tulla muutoksia tai et voisi enää nauttia extempore lounaista. Mutta jos teet vaihtelevaa vuorotyötä ja ruokailijoiden määrä vaihtelee viikoittain, kiertävä ruokalista ei ehkä ole paras valinta. Toki se on hyvä runko silloinkin ja voit käyttää sitä aina kun se arkeen sopii. 

Moni epäilee, että kyllästyy kiertäviin ruokalistoihin nopeasti. Jos laadit kuuden viikon ruokalistan ja valmistat ruokaa keskimäärin kahdelle aterialle kerralla, tulee listoille 42 erilaista ruokaa. Monta erilaista ruokaa arjessanne pyörii nyt? Ja jos vielä epäilet, jätä tasaisesti kiertävään ruokalistaan kohtia "mitä tekee mieli"!

Kiertävää ruokalistaa voit hioa joka kierroksella paremmaksi. Tee muutoksia ja muistiinpanoja, jotta muistat ne seuraavalla kerralla. Itse en ainakaan muista viikkojen päähän enää mitään. 😄



Muutoksia tulee aina! 

Olen nyt useamman vuoden ajan suunnitellut perheemme ruokalistat. Ruokalistojen suunnittelu ei tunnu enää yhtään niin tuskaiselta ja vaikealta, kuin aloittaessani. Minulle on muodostunut suunnitteluun oma kaava, jota tulen opettamaan myös verkkokurssillani. 


Laadin juuri kahdeksan viikon ruokalistat neljässä tunnissa. Neljässä tunnissa sain aikaan monipuoliset listat resepteineen, eikä minun tarvitse sen kummemmin miettiä mitään seuraavaan pariin kuukauteen! 


Tietysti muutoksia tulee, kenen arkeen ei tulisi? Mielestäni on kuitenkin monin verroin helpompaa tehdä muutamia muutoksia, kuin päivittäin miettiä mitä ihmettä me taas syödään!


Rutiinit eivät rajoita vapautta, vaan luovat sitä.

James Clear- Pura rutiini atomeiksi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Arkiruokavinkki alkuviikkoon

* Reseptit laadittu osana kaupallista yhteistyötä Instagramissa Hernis kanssa  Minulta pyydetään usein vinkkejä lapsiperheille sopivista kasvisvaihtoehdoista. Tämä kotimainen herneproteiinista valmistettu Hernis on juuri sellainen! 💯 Hernis safkasuikaleet ovat nopeasti ja superhelposti valmistuva vaihtoehto lihalle! Hernis sopii keittoihin, wokkeihin, kastikkeisiin, vuokiin, tortilloihin, pitsaan... Mihin ikinä käyttäisit jauhelihaa tai vaikka kanafileesuikaleita, voit korvata ne Herniksellä. Meidän kaksi- ja kolmevuotiaat tykkäävät molemmat Herniksestä ja siitä onkin tullut ihan kuivakaappimme perusainesosa. Loistava, nopeasti valmistuva vaihtoehto erityisesti kuopuksellemme, joka on allerginen naudanlihalle sekä soijalle.  Mieti- 100g Hernistä sisältää 79g proteiinia! Mieheni mielestä Hernis oli myös todellinen yllättäjä ja hän vakuuttui entisestään tästä proteiinin määrästä. 💪🏻😅 Herniksen valmistuksesta löydät videon Instagram- tililtäni. 👆🏻 Tässä käyttöösi kaksi helppoa ja