Siirry pääsisältöön

Ruokasuunnittelu ei sovi meille

Olen törmännyt kaikenlaisiin ajatuksiin, miksi ruokasuunnittelu ei sopisi elämään. On tunnustettava, että minulla oli itsellänikin monta syytä, miksi minun EI pitäisi suunnitella ruokia etukäteen. 

Yksi isoin syy oli, että kuvittelin suunnitelman rajoittavan elämääni. Enhän voi tietää mitä minun tekee mieli ensi keskiviikkona! Kun sitten kokkasin jälleen kerran makaronimössöä, kyse ei ollut todellakaan siitä, että juuri sitä minun olisi tehnyt mieli. 

Ajattele, että suunnitelma on vain runko

Olen nyt suunnitellut ruokia etukäteen useamman vuoden. Tehnyt viikon ruokalistoja ja käyttänyt kiertävää ruokalistaa. Kertaakaan en ole väkisin syönyt ruokaa, jota minun ei olisi tehnyt mieli. Suunnitelma on runko ja pohja, ei kiveen hakattu laki, jota ei voisi tarvittaessa muokata.

Kuuntelin sivusta erästä keskustelua päiväkodin eteisessä. 

Ä: "Puetaan nyt ja lähdetään kotiin syömään"

L: "Mitä ruokaa meillä on?" 

Ä: "Jauhelihakeittoa"  

L: "Ei sitä! Haluan jotain muuta!" 

Mitä, jos tuo lapsi olisi tiennyt jo vaikka aamulla, että tänään on ruoaksi jauhelihakeittoa? Olisiko reaktio ollut yhtä jyrkkä? Mitä jos viikon ruokalista olisi myös lasten nähtävillä? Ehkä jo valmiiksi nälkäinen lapsi ei "pettyisi" ruokaan, jos tietäisi sen jo ennalta? 

Minulle saattaa tulla äkillisiä menoja tai haluankin lähteä ystävän kanssa lounaalle

Pakasta väliin jääneelle aterialle suunniteltu ruoka tai hyödynnä se hävikkiaterialla. Viimeksi kun en voinut vastustaa kutsua sushibuffaan, pakastin valmiin makaronilaatikon ja paistoin sen myöhemmin voissa pannulla. Nam! Sen sijaan, että kaikki olisi ollut pilalla, pääsinkin nauttimaan valmiin ruoan helppoudesta seuraavalla viikolla. 

Jos äkillinen meno tiukentaa aikatauluasi, etkä ehdi valmistaa juuri suunniteltua ruokaa, ota ruokasuunnitelma käteesi! Valitse viikon ruoista sellainen, joka on nopeampi valmistaa ja vaihda ruokien paikkaa. Kun olet suunnitellut valmiiksi, sinun ei tässäkään tilanteessa tarvitse pähkäillä sen enempää. Viilaat vain hieman valmista suunnitelmaasi. 

Kaappiin kannattaa myös aina varata jonkun todellisen pikaruoan ainekset, jotka säilyvät pitkään. Oma ehdoton lempparini on halloum- wok! Nuudelit ja halloum säilyvät todella pitkään ja sekaan voi heittää kaapista milloinkin löytyviä kasviksia. 

Ruokailijoiden määrä vaihtelee

Säännöllisesti vaihtelevan ruokailijoiden määrän voit huomioida jo suunnitellessa. Suunnittele viikkoja, jolloin reseptiikan määrät ovat pienemmät ja viikkoja, jolloin suuremmat. Voit valita ennen kauppareissua sopivan viikon tilanteen mukaan. 

Mikäli lapset asuvat luonasi vuoroviikoin, suunnittele listoja joiden ruoat maistuvat lapsille ja listoja, joilla on enemmän aikuiseen makuun sopivia, esimerkiksi mausteisempia ruokia. 

Puolisollani saattaa olla työmatkoja lyhyellä varoitusajalla

Jätä muutama sellainen ruoka valmistamatta, joiden ainesosat on helppo pakastaa tai ne säilyvät pidempään. Vaihda ruoat esimerkiksi seuraavan viikon listaan.

Voit myös valmistaa ruokaa suunnitellusti ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Itse pakastan usein valmista ruokaa miehen lounaan kokoisiksi annoksiksi, jolloin eväsruokia on valmiina pakkasessa aina tarvetta varten. 

Minulla ei ole voimavaroja

Jokainen ymmärtänee, että on tilanteita, jolloin voimavarat ovat oikeasti loppu. Silloin ruokasuunnittelu, kuten arki ylipäänsä voi todella tuntua ylivoimaiselta. Silloin elämää pitääkin helpottaa sieltä, mikä itsestä parhaalta tuntuu. Voisiko tämän kuitenkin ajatella voimavaroja lisäävänä asiana?

  • Tunne siitä, että arki on hallinnassa kasvaa.
  • Monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio saavat sinut jaksamaan paremmin. Värit lautasellakin piristävät!
  • Minä olin usein se, joka skippasi lounaan. Nykyään ruokasuunnittelun avulla minullekin on aina ruokaa.
  • Suunnitelmallisuus luo usein säästöjä, stressi taloudesta vähenee kun kuukausittaiset menot pienenee ja rahaa jää säästöön.
  • Entä jos käännät syntyneen säästön mahdollisuudeksi ja käyttäisit säästetyt rahat arkea helpottaviin palveluihin, siivous, lastenhoito? Hotelliyö? 
  • Olen itse aloittaessani säästänyt useita satoja euroja kuukaudessa. Sillä saisi hotelliyön JA siivouspalveluita JOKA KUUKAUSI. Tai kustantaisi palkattoman vapaapäivän?
Lapsemme syntyivät vuoden ikäerolla. Uskon, että monipuolinen ruoka ja säännöllinen ruokarytmi olivat avainasemassa tukemassa omaa hyvinvointiani. Muista pitää huolta itsestäsi. ❤

Minulla ei ole aikaa suunnittelulle

Kauan sinulta menee aikaa kun töiden jälkeen ajat kauppaan, googlaat reseptin parkkipaikalla, seilaat ruuhkaisessa kaupassa etsien ainesosia, jonotat kassalle, pakkaat ostokset, ajat kotiin, purat ostokset- ja vaikka ostit vain lihapullat ja ranut, menee niissäkin vielä puoli tuntia. Ja uunikin lämpenee niin hitaasti. Uskallan väittää, että samassa ajassa olisi valmiiksi kaapista löytyneistä aineista syntynyt itsetehty versio.

Suunnitelmallisuuden avulla, voit pilkkoa ruoanlaittoa osiin. Ennakoi kiireisiä päiviä ja esivalmistele osa aineista. Olisiko sinulla viikonloppuna tunti aikaa valmistella tulevaa viikkoa? Pilko keittojuurekset ja kulhollinen salaattia, tee alkuviikoksi makaronilaatikko ja kuori välipalahedelmät. Entä jos tämä tunti olisi perheen yhteistä aikaa? Tunti viikossa, jolloin esivalmistelisitte tulevan viikon yhdessä perheen kanssa?

Lisää omaa aikaa? 

Työelämässä noudatamme tarkkoja suunnitelmia ja erilaisia prosesseja. Miksi emme voisi suunnitelmallisuudella helpottaa myös henkilökohtaista arkeamme? Ruokahuollon suunnittelulla vapautuu enemmän aikaa, keskittyä itselle merkityksellisiin asioihin. Toki suunnitelman laatimiseen menee oma aikansa, mutta esimerkiksi kiertävää ruokalistaa seuraamalla tiedän, että se todella säästää aikaasi. Valmiiden listojeni avulla voit unohtaa myös suunnitteluvaiheen, kun työ on kerran tehty.

Eräs kahden pienen lapsen äiti kertoi minulle, että valmis ruokasuunnitelma oli mahdollistanut hänelle aikaa käydä taas treenaamassa! Mieti- ruokasuunnittelun avulla treeniaikaa! 

Katso puhelimesi datasta, paljonko käytät aikaasi puhelimella? Voisitko nipistää siitä ruoanlaittoon? Jos kokkaat yksin, kuuntele samalla hyvää podcastia tai äänikirjaa.

Luota prosessiin!

Käytin itse aikaa valtavasti opetellakseni suunnittelua. Selasin Instagram- tilejä, kuuntelin podcasteja, luin kymmenittäin ravinto- ja reseptikirjoja. Kaipasin jotain tietolähdettä, josta olisin saanut tiedot samasta paikasta. Sen lisäksi, että ruokasuunnittelu tuntui aikaa vievältä, opit siihen liittyen piti vielä haalia pala kerrallaan. Onneksi luotin prosessiin, enkä kadu enää yhtään käytettyä minuuttia. Nyt olen siinä tilanteessa, että voin nauttia tuloksista. 

Koska en itse onnistunut löytämään materiaalia tai valmiita pohjia näppärästi, olen luonut verkkokurssin- Kesytä arkinen ruokahulabaloosi! Pilotoin kurssin viimevuonna ja sain sen selkeydestä paljon hyvää palautetta. Päätin kuitenkin tiivistää materiaaleja vielä hieman, jotta kurssi sopisi oikeasti kiireisen arjen keskellä suoritettavaksi. Kurssilla käydään läpi selkeät askeleet, joiden avulla saa suuren hyödyn irti mahdollisimman helpolla. Jos olet valmis heittämään selitykset nurkkaan, tule mukaan kurssille ja vie arjenhallintasi seuraavalle tasolle! 


Onneksi aloitin ruokasuunnittelun ja todistin kaikki ennakkoajatukseni vääriksi! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOP10 Mättöruoat viikonloppuun

Mättöruoka, mättösafka, mättöherkut, viikonloppuherkut, mätöt... Laatiessani ruokasuunnitelmaa, suunnittelen aina myös viikonloppuherkkuja ja rehellistä- mättöä! Jos laatimani ruokalistat sisältäisivät ainoastaan ideaaleja, terveellisiä kotiruokia, uskoisin ajautuvani useammin lähimpään pikaruokalaan. Minä ainakin uskallan tunnustaa, että välillä kaipaan "roska"ruokaa!  Kun mätöt tekee kotona, saa samalla rahalla enemmän ja usein myös oikeasti parempaa! Nykyään jos ajaudumme hakemaan hamppariateriat, mietimme usein jälkeenpäin, mitä samalla rahalla olisi voinut kokata kotona. Toki, myös ravintoloille ja take away- ruoalle on aikansa ja paikkansa.  Kysyin Instagram- seuraajiltani lemppari mättöjä ja ehdoton kärkikaksikko olivat pitsa ja nachopelti. Pitsa on myös meidän ehdoton suosikki! Minun siksi, että mieheni tekee aina pohjan! 🤭 Etsin netistä helpoilta ja herkullisilta vaikuttavia reseptejä, olisiko joku näistä viikonlopun ruokalistallasi? Pinkin tekstin takaa löydät lin

10 Aamu-, väli- ja iltapalaa

Sunnuntai, se arkiviikon kivijalka, preppauspäivä!  Lämpimien ruokien lisäksi, tulevaa viikkoa helpottamaan preppailen usein myös viikon paloja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä erityisesti lapsiperheissä, aamu- väli- ja iltapalat ovat usein leipää, muroja ja jogurttia. Valmistamalla paloja hieman ennakoiden, saat niihin vaihtelua ja mukaan myös niitä edullisempia sekä terveellisempiäkin vaihtoehtoja. 🤩 Listasin alle paloja, joita meidän perheessä preppaillaan usein; Kuoritut, paloitellut kasvis- ja hedelmäpalat Sinun tulee varmasti myös itse naposteltua näitä enemmän!  Valmista kannelliseen rasiaan myös dippi tai hummusta kasvistikkuja varten. Leivänpäällisboksi Rasia, johon pilkot valmiiksi leivänpäälle sopivia kasviksia Tuorepuurot Tee liukuhihnalla useita annoksia kerralla  Simppeli perusohje 1dl kaurahiutaleita + 1dl nestettä (maitoa, mehua, mehukeittoa, vettä) + 1dl jogurttia tai rahkaa + marjoja, hedelmää, siemeniä, maapähkinävoita, hunajaa tai pähkinöitä. Herkkutuor

Arkiruokavinkki alkuviikkoon

* Reseptit laadittu osana kaupallista yhteistyötä Instagramissa Hernis kanssa  Minulta pyydetään usein vinkkejä lapsiperheille sopivista kasvisvaihtoehdoista. Tämä kotimainen herneproteiinista valmistettu Hernis on juuri sellainen! 💯 Hernis safkasuikaleet ovat nopeasti ja superhelposti valmistuva vaihtoehto lihalle! Hernis sopii keittoihin, wokkeihin, kastikkeisiin, vuokiin, tortilloihin, pitsaan... Mihin ikinä käyttäisit jauhelihaa tai vaikka kanafileesuikaleita, voit korvata ne Herniksellä. Meidän kaksi- ja kolmevuotiaat tykkäävät molemmat Herniksestä ja siitä onkin tullut ihan kuivakaappimme perusainesosa. Loistava, nopeasti valmistuva vaihtoehto erityisesti kuopuksellemme, joka on allerginen naudanlihalle sekä soijalle.  Mieti- 100g Hernistä sisältää 79g proteiinia! Mieheni mielestä Hernis oli myös todellinen yllättäjä ja hän vakuuttui entisestään tästä proteiinin määrästä. 💪🏻😅 Herniksen valmistuksesta löydät videon Instagram- tililtäni. 👆🏻 Tässä käyttöösi kaksi helppoa ja